måndag 21 juli 2008

Uppdatering Nepal

Vi borjar nu narma oss slutet av var vistelse har i Nepal. For narvarande sitter David och skriver ett inlagg om var safari i Chitwan, sa jag tankte forsoka skriva om lite andra saker.

Den dominerande aktiviteten har i Nepal har helt klart varit var storslagna Himalaya-vandring. Da vi kom fram till Pokhara (vandringens andpunkt och en av de storre staderna i Nepal) var vara fotter trotta pa att vandra och dessutom luktade alla vara klader helt episkt.

Pokhara ligger valdigt fint vid en sjo och det var en passande plats att slappna av pa efter vara heroiska strapatser i varldens maktigaste bergskedja. Det basta var att hyra en bat, paddla ut pa sjon och bara guppa runt i solskenet i nagra timmar. Jag tog mig aven ett dopp fran baten, men David gillar inte att bli blot sa han skippade det.

Efter nagra dagar i Pokhara atervande vi till Kathmandu, vilket fungerar som bas for vara fortsatta aktiviteter i landet. I Kathmandu bor vi pa ett guesthouse i Thamel, vilket ar en stadsdel dar precis ALLT ar till for turister. Har finns guesthouses, turistanpassade kafeer och restauranger, trekking-butiker, researrangorer och allt annat en Nepal-turist kan tanka sig behova i precis varje gatuhorn. Ett sadant omrade ar naturligtvis ocksa ett populart tillhall for tiggare och jobbiga forsaljare, men de lar man sig hantera efter hand. Aven om Thamel verkligen inte ar Nepal sa ar atmosfaren har valdigt trevlig och det finns manga mysiga inne- och uteserveringar dar man kan umgas med andra resenarer.

Sedan vi atervande till Kathmandu har vi hunnit med en tredagarsresa till Chitwan, vilket David precis har skrivit ett inlagg om. Vi har aven besokt Pashupatinath, ett av de storsta och mest beromda hinduiska templen i Nepal. Templet ar en valdigt popular plats att kremera lik pa och att bevittna en sadan kremering var en ganska stark upplevelse. Kremeringsplaserna ligger langs med kanten av den flod som tempelomradet ligger utmed, och det finns en plats for hogkastiga personer (eller personer med mycket pengar) och flera platser langre ner langs floden for lagkastiga personer. Att se de gratande slaktingar sta och se pa medan liket tands pa, samtidigt som barnen glatt badar och leker i floden alldeled intill (som ar allt annar en ren eftersom all aska fran liken kastas i den!), kandes aningen markligt.

Idag har jag och David delat pa oss. Jag har agnat mig at rafting, medan David, som inte gillar att bli blot, har stannat har i Kathmandu. Raftingen var ungefar sa haftig som man kunde tanka sig (kanske kunde gatt lite snabbare ibland), och det blev annu haftigare av att jag ramlade ur baten i en av de vildaste forsarna :) Guiden visade dock prov pa sin rutin da han lyckades fiska upp bade mig och min ena tappade flip-flop ur vattnet.

Nu har vi bara tre dagar kvar i Nepal innan det bar av till Indien. En av dessa dagar ska agnas at en resa upp till Last Resort dar vi med ett gummiband runt benen ska slanga oss ner i avgrunden. Bungeen ar tydligen varldens tredje hogsta :) De ovriga dagarna ska agnas at lite sightseeing i och runt Kathmandu. En av dagarna kommer vi troligen ta bussen till Bhaktapur, vilket ska vara en ytterst trevlig stad med mycket gamla anor. Att stadskarnan ar bilfri blir en extra bonus, da man har i Kathmandu aldrig kommer undan detta standiga tutande.

/Joel

Inga kommentarer: