måndag 21 juli 2008

Royal Chitwan National Park enl. David

I sodra Nepal inrattade den nepalesiska kungen i mitten av 1800-talet ett jaktreservat for overklassen och viktiga utlandska kontakter. I reservatet forbjods folket att vistas och alla djuren levde lyckliga i harmoni med varandra forutom da kungen kom dit och skot dem. Langt senare omvandlades jaktreservatet till en nationalpark dit manniskor kommer for att titta pa djuren istallet for att doda dem. Vi har varit dar.

Chitwan ligger 16 mil, eller 6 timmar med en nepalesisk buss, soder om Kathmandu. Som vanligt var det en ratt jobbig bussresa och jag var som vanligt nar vi aker buss sjuk... men strunt samma.

Pa samma hotell som vi bodde pa i Chitwan bodde aven ett gang pa sju lakarstudenter fran olika delar av vastvarlden. Med dem spenderade vi ett par dagar i och omkring nationalparken dar vi gjorde ett antal mer eller mindre spannande och roliga aktiviteter som ofta involverade elefanter. Ja, du laste ratt; aktiviteterna involverade elefanter, pa riktigt, riktigt nara hall dessutom.

Men lat oss borja fran borjan. Efter att ha kommit fram till vart hotell gav vi oss ut pa en promenad till en narliggande by och till en narliggande flodbank for att se pa solnedgangen. Flodbanken visade sig krylla av danskar, uppskattningsvis 2/3 av alla som var dar kom fran vart sydliga grannland, sa vi gjorde ett snabbt atertag till vart hotell for att ata middag och ga och lagga oss i tid.

Nasta dag var var stora aventyrsdag. Vi gick upp tidigt i ottan, slangde i oss var frukost och strax efter 7 var vi redo att mota dagens utmaningar. Dagens forsta aktivitet var inget mindre an elefantridning. Vid porten till hotellet stod tre elefanter; en skitstor och tva lite mindre. Jag och Joel sprang direkt och satte oss pa den stora. Darefter bar det av ut i vildmarken. Vildmarken var den kanske enda besvikelsen med var djungelvistelse. Vi sag inga haftiga vilda djur. Inte ens noshorning som tydligen visar sig for 95% av alla besokare. Dock var det inte sa farligt for efter att ha ridit pa elefant var det dags att bada med elfant! Att bada med elefant ar bland det roligaste jag har gjort. Det gar i princip ut pa att sitta pa elefantens rygg och sedan bli avkastad. Det kanske inte later sa kul, men tro mig; - det ar det. Senare under eftermiddagen var det dags for en kanottur under vilken vi sag ett par krokodiler och darefter gick vi ivag till elefantuppfodningsanstalten dar vi fick se sma elefanter, deras foraldrar och alla hyss som sma elefanter kan tankas gora. Den sista aktiviteten involverade inga vilda djur, istallet fick vi se en forestallning med Chitwans naturbefolknings, det sa kallade Tharufolket, traditionella dans.

Pa tredje dagen akte vi tillbaka till Kathmandu, vid det laget var vi rorande overens om att elefanter ar varldens trevligaste djur.

/David

Inga kommentarer: